Ρίμινι 1, 124 62, Χαϊδάρι, Αθήνα
pedattikon@gmail.com
+30 2105832228

Μονάδα 24ωρης Βιντεο-ηλεκτροεγκεφαλογραφικής Καταγραφής

Μονάδα 24ωρων βιντεο-ΗΕΓ καταγραφών

Υπεύθυνος: Α. Ντινόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδονευρολογίας

Συνεργάτες:

Μαρία Τσιρούδα, Νοσηλεύτρια ΠΕ, Msc, PhD©, Τεχικός ΗΕΓ

Επικοινωνία:

Δευτέρα-Παρασκευή: 210.5832228 8-10π.μ.

Fax: 2105832229

Χώρος Ιατρείου: Γ’ Παιδιατρική Κλινική ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ», 2ος όροφος

Ημέρες ιατρείου: Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (εκτός εφημερίας)

Ραντεβού: 210.5832228 8-10π.μ. για τα ΗΕΓ ρουτίνας και με στέρηση ύπνου

Οι παρατεταμένες και οι 24ωρες καταγραφές προγραμματίζονται κατόπιν συνεννόησης , έπειτα από αξιολόγηση του παιδιού στο ιατρείο παιδικής επιληψίας.

Η Μονάδα 24ωρων βιντεο-ΗΕΓ καταγραφών έχει ως στόχο:

  1. Την πλήρη μελέτη της επιληψίας στην παιδική ηλικία και τη διαφορική διάγνωση αυτής από άλλες παροξυσμικές καταστάσεις που υποδύονται επιληψία.
  2. Τη μελέτη παιδιών με φαρμακοανθεκτική επιληψία ώστε να καταστεί δυνατή η χειρουργική αντιμετώπισή τους.
  3. Τη διάγνωση των διαταραχών ύπνου.

Τα παιδιά υποβάλλονται σε συνεχή βιντεο-ΗΕΓ καταγραφή σε σύστημα ψηφιακής μακρόχρονης βιντεο-ΗΕΓραφίας με ηλεκτρόδια τριχωτού της κεφαλής, τοποθετημένα σύμφωνα με το διεθνές σύστημα 10-20, με παράλληλη ΗΚΓ απαγωγή, ηλεκτρόδια οφθαλμογραφίας και μυογραφίας. Σε περιπτώσεις μελέτης παιδιών με φαρμακοανθεκτική επιληψία, η καταγραφή πραγματοποιείται μετά από ελεγχόμενη μείωση της αντιεπιληπτικής αγωγής τους. Επί διαταραχών ύπνου μελετούνται και παράμετροι, όπως οι μυϊκές κινήσεις των άκρων, οι αναπνευστικές κινήσεις, ο κορεσμός οξυγόνου και η συγκέντρωση του εκπνεόμενου CO2.

Οι καταγραφές ανασκοπούνται και μελετούνται καθόλη την εγρήγορση, όσο και τον ύπνο με τη χρήση επιμήκους διπολικού, εγκάρσιου διπολικού και AverageReferentialmontage.

Η εξέταση είναι διαγνωστικά σημαντική για την επιλογή της κατάλληλης αντιεπιληπτικής αγωγής γα τα παιδιά, τον καθορισμό του περαιτέρω διερευνητικού πλάνου (MT, PET, SPECTκ.ά.) καθώς και την απόφαση θεραπείας με χειρουργική της επιληψίας.

X