Ρίμινι 1, 124 62, Χαϊδάρι, Αθήνα
pedattikon@gmail.com
+30 2105832228

Προπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Γ’ Παιδιατρική κλινική ασκούνται για διάστημα 10 εβδομάδων φοιτητές του 11ου και 12ου εξαμήνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της άσκησής τους διαιρούνται σε 3 εκπαιδευτικές ομάδες και ασκούνται κυκλικά στη Μονάδα Νοσηλείας Παίδων επί 6 εβδομάδες, στη Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών & ΜΕΝΝ επί 2 εβδομάδες και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Κλινικής επί 2 εβδομάδες.

Η εκπαίδευση κάθε φοιτητή περιλαμβάνει:
1. Θεωρητικά από αμφιθεάτρου μαθήματα.»
Στις 9:00-10:00 καθημερινά και επιπλέον 13:00-14:00 δύο φορές την εβδομάδα και οι 3 ομάδες των φοιτητών παρακολουθούν θεωρητικά μαθήματα Παιδιατρικής από τα στελέχη της Κλινικής. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης άσκησης, η Καθηγήτρια κ. Β. Παπαευαγγέλου διοργανώνει ημερίδα στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά οι φοιτητές του τριμήνου  με θέμα τα «ΕΜΒΟΛΙΑ».

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019-2020

2. Κλινική εκπαίδευση επί του ασθενούς καθημερινά 10:00πμ – 13:00μμ
Κατά την άσκησή τους στη Μονάδα Νοσηλείας Παίδων, ο κάθε φοιτητής συνδέεται με ένα ειδικευόμενο παιδιατρικής και παρακολουθεί τους ασθενείς του. Είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη καταγραφή των σωματομετρικών στοιχείων αλλά και της ψυχοκινητικής εξέλιξης των παιδιών που παρακολουθεί. Οι φοιτητές παρακολουθούν καθημερινά την επίσκεψη με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή.

Επίσης κατά τη διάρκεια άσκησης τους στη κλινική παρακολουθούν κάθε Πέμπτη εκπαιδευτική συνάντηση με τους Παιδοακτινολόγους (υπεύθυνη Αν. Καθηγήτρια Έφη Αλεξοπούλου) όπου γίνεται συζήτηση περιστατικών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κατά την άσκησή τους στη Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών & ΜΕΝΝ υπό την εποπτεία της Διευθύντριας ΕΣΥ Α. Δασκαλάκη, οι φοιτητές παρακολουθούν την επίσκεψη στους θαλάμους νοσηλείας φυσιολογικών νεογνών ή στη ΜΕΝΝ.
Κατά τη διάρκεια άσκησης τους στα ειδικά ιατρεία παρακολουθούν υπό την εποπτεία των στελεχών της Κλινικής τους ασθενείς που εξετάζονται

3. Μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης
Τις ημέρες γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου, οπότε τα ειδικά ιατρεία δεν λειτουργούν, γίνονται μαθήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τους ιατρούς της ΜΑΦ στην ομάδα φοιτητών που ασκείται στα ιατρεία.

4. Μετεκπαιδευτικές εκδηλώσεις-μαθήματα

  • Δευτέρα: παρουσιάσεις περιστατικών 14:00-15:00 (προαιρετικό)
  • Τρίτη: μαθήματα πρωτοβάθμιας 13:00-14:00 (προαιρετικό)
  • Τετάρτη: μετεκπαιδευτικά μαθήματα 14:00-15:00 (υποχρεωτικό)
  • Παρασκευή: παρουσιάσεις  περιστατικών  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον 13:00-14:00 (υποχρεωτικό)

 5. Παρουσιάσεις από φοιτητές

Οι φοιτητές μοιράζονται σε ομάδες των 5-6 ατόμων και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκπαιδευτή ετοιμάζουν ανασκόπηση πάνω σε ενδιαφέρον θέμα της παιδιατρικής (παρουσιάσεις power point 10’ ανα φοιτητή)

6. Εκπαίδευση με βάση κλινικά περιστατικά (patient based learning)
Κατά τη διάρκεια άσκησης στη κλινική, οι φοιτητές μοιράζονται σε ομάδες 5-6 ατόμων και σε συνεργασία με ένα μέλος ΔΕΠ προσπαθούν να διερευνήσουν – αναλύσουν βήμα-βήμα ενδιαφέροντα πραγματικά περιστατικά που έχουν ευρεία διαφορική διάγνωση. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη εκπαιδευτική διαδικασία όπου σημαντικό ρόλο παίζει η ενδελεχής αναζήτηση πληροφοριών από τα βιβλία και το διαδίκτυο, η σωστή καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή αλλά και η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Τέλος στη κλινική μας εκπαιδεύονται συχνά (κυρίως καλοκαιρινούς μήνες) φοιτητές από σχολές του εξωτερικού με αποτέλεσμα κάποια μαθήματα να γίνονται στα Αγγλικά.

 

X