Ρίμινι 1, 124 62, Χαϊδάρι, Αθήνα
pedattikon@gmail.com
+30 2105832228

Μονάδα παιδορευματολογίας

Η Μονάδα προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα σε παιδιά με αυτοάνοσα και συστηματικά φλεγμονώδη νοσήματα (όπως Νεανική Iδιοπαθής Aρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Νεανική Δερματομυοσίτιδα, Σκληρόδερμα και αγγειίτιδες,  αυτοφλεγμονώδη σύνδρομα και κοκκιωματώδεις νόσους) από την γέννηση έως το τέλος της εφηβείας. Στόχος της είναι η διάγνωση και η αντιμετώπισή αυτών των νοσημάτων, η ενημέρωση των ασθενών και των γονέων τους, καθώς και η έρευνα στον τομέα της παιδιατρικής ρευματολογίας.

Επιπλέον, στο «Ιατρείο παιδορευματολογίας και μεταβολικών παθήσεων οστών παίδων» αντιμετωπίζονται μεταβολικές παθήσεις των οστών όπως ραχίτιδα (σιτιογενής ή άλλη μορφή), νεανική οστεοπόρωση (ιδιοπαθής/δευτεροπαθής), υπερασβεστιουρία, ινώδης δυσπλασία.

Στην Μονάδα ακόμη λειτουργεί Τμήμα Παιδικής, Εφηβικής και Μεταβατικής Ρευματολογίας σε συνεργασία με τη Δ΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την υπευθυνότητα του Καθηγητή κ. Δ. Μπούμπα και της Καθηγήτριας κ.  Β. Παπαευαγγέλου. Ο σκοπός ύπαρξης του είναι  η  εκτίμηση από κοινού ασθενών εφηβικής ηλικίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των νεαρών ασθενών.

Για την έγκαιρη διάγνωση αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων, το Ερευνητικό Εργαστήριο της Παιδιατρικής Κλινικής πραγματοποιεί γονιδιακό έλεγχο των συνηθέστερων εξ΄αυτών (όπως ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός ή FMF, η μερική έλλειψη μεβαλονικής κινάσης ή το σύνδρόμο της Hyper-IgD (HIDS), το σύνδρομο TRAPS, το οικογενές αυτοφλεγμονώδες σύνδρομο εκ ψύχους, το σύνδρομο Muckle-Wells, το σύνδρομο CINCA), εφαρμόζοντας τις  πλέον σύγχρονες τεχνικές για τη διάγνωσή τούς.

Τα παιδιά τα οποία χρήζουν ειδικής διαγνωστικής διερεύνησης ή/και αντιμετώπισης νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική.

X